راه توده                                                                                                                                                          بازگشت

 

 

سرمقاله راه توده 536

معنای سانسور سخنان رهبر ج. اسلامی

در رسانه های جناح راست چیست؟

 

 

آیت‌الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، هفته گذشته در دیدار با مردم قم سخنانی درباره انتخابات بر زبان آورد که ظاهرا چندان به مذاق شکست خوردگان همه انتخابات های جمهوری اسلامی و جناح راست حکومتی که امید به برگزاری یک انتخابات حداقلی و قلع و قمع مخالفان خود بدست شورای نگهبان دارد خوش نیآمد. روزنامه های کیهان، رسالت، جوان، وطن امروز، سیاست روز، حمایت، خراسان، عصر ایرانیان، جام جم و ... از کنار آن گذشتند و خبرگزاری‌ها و وبسایت‌های دست راستی مانند فارس، مهر، باشگاه خبرنگاران، آخرین خبر، تسنیم، صدا و سیما، میزان، مشرق و ... نیز به بازتاب گذرای آن اکتفا کردند.

آقای خامنه ای در سخنان خود با اشاره به خطرهایی که کشور را تهدید می کند و "جبهه‌ی گسترده دشمنان اعم از آمریکا و رژیم صهیونیستی، ایادی و عوامل استکبار و عوامل تکفیری و داعش" تاکید کرد که با "احساس مسئولیتِ مردم که در حضور در انتخابات جلوه‌گر می‌شود" می توان دشمن را ناکام گذاشت.

وی با تأکید مجدد برضرورت شرکت همه‌ی واجدان شرایط رأی دادن در انتخابات افزود: "اصرار داریم که همه، حتی کسانی که نظام را و رهبری را قبول ندارند پای صندوق‌ها بیآیند چرا که انتخابات متعلق به ملت، ایران و نظام جمهوری اسلامی است." و "شرکتِ همگان در انتخابات موجب پایداری و تقویت نظام اسلامی، استمرار تأمین امنیت کامل، افزایش اعتبار و آبروی ملت در چشم جهانیان" خواهد شد.

آقای خامنه ای در ادامه تاکید کرد: "آرا و سلایق مختلف، ایراد ندارد، مهم آن است که تلاش و دقت کنیم که انتخاب ما، انتخاب درستی باشد. اگر این دقت صورت گیرد حتی اگر برخی منتخبان، بعداً مطلوب از آب در نیآیند، «تلاش و دقت رأی‌دهنده برای انتخاب نامزدهای شایسته»، مورد رضایت پروردگار خواهد بود."

آقای خامنه ای در باره مجلس خبرگان نیز گفت: "برخلاف برخی تصورها، مجلس خبرگان برای سالی یکی دو بار جلسه و سخنرانی تشکیل نمی‌شود بلکه می‌خواهد روزی که رهبر فعلی در قید حیات نیست، «رهبر» یعنی کلیددارِ حرکت انقلاب را انتخاب کند و این مسئله بسیار مهم است."

آقای خامنه ای با تأکید بر ضرورت دقت کامل مردم در انتخاب نامزدهای مجلس خبرگان افزود: "بسته به ترکیب خبرگان، آنها ممکن است در هنگام ضرورت، شخصی را به رهبری انتخاب کنند که با توکل به خدا و با شجاعت در مقابل دشمنان بایستد و راه امام را ادامه دهد اما این احتمال نیز وجود دارد که فردی با ویژگی‌های متفاوت را به رهبری برگزینند، بنابراین باید با تحقیق و دقت و شناخت و اطمینان به آنها رأی داد".

بخش هایی از سخنان آقای خامنه ای را در اینجا آوردیم هم بدلیل آنکه مشمول سانسور رسانه های جناح راست حکومتی شد و هم از آنرو که دلایل این سانسور را تا حدودی نشان می دهد. مهمترین نکته در سخنان آیت الله خامنه ای در آن بود که برای نخستین بار نه از رد صلاحیت توسط شورای نگهبان بلکه از تشخیص صلاحیت توسط مردم سخن گفت. اینکه ممکن است برخی منتخبان افراد "مطلوبی" هم از کار در نیآیند. یعنی مطلوب و نامطلوب بودن را نه شورای نگهبان که مردم تشخیص خواهند داد.

نکته مهم دیگر در سخنان ایشان تفکیکی بود که میان مخالف نظام و رهبر با مخالف ایران و کشور گذاشت. از نظر ایشان کسی می تواند مخالف نظام و رهبر باشد ولی باید بخاطر ایران و کشور در انتخابات شرکت کند. این تفکیک درست نقطه مقابل سیاست تبلیغاتی صدا وسیما و رسانه های راستگرای حکومتی و معیارهای کیفری قوه قضاییه است. هم رسانه های حکومتی و هم قوه قضاییه مدعی اند که مخالف رهبر یعنی مخالف نظام و مخالف نظام یعنی مخالف ایران. در حالیکه ایرانیان میهندوست بسیاری وجود دارند که مخالف نظام جمهوری اسلامی هستند، یا مخالف نظام هم نیستند ولی مخالف رهبر یا بخشی از نظرات و سیاست های وی هستند. معیارهای تعیین شده توسط رهبر لااقل باید توسط کسانی که خود را هوادار وی وانمود می کنند رعایت شود و مورد احترام قرار گیرد که اصولا چنین نیست. زیرا جناح راست حکومتی هم آقای خامنه ای را تا آنجا قبول دارد که سخنان و مواضع و رفتارش بسود آنان باشد و اینگونه سخنان رهبر بسود آنان نیست.

تنها در صورتیکه آنچه رهبر در این مورد بیان داشته  از چارچوب انتخابات و دوران انتخابات خارج شود، به معیار فعالیت و حقوق مردم در ایران تبدیل شود و در عمل، در رفتار نهادهای زیر دست رهبر مانند شورای نگهبان و قوه قضاییه و در پذیرش حقوق مدنی و سیاسی منتقدان خود را بازتاب یابد مردم به صداقت در بیان آن باور خواهند کرد و اگرنه آن را نوعی فرصت طلبی کوتاه مدت انتخاباتی به شمار خواهند آورد.

آقای خامنه ای در سخنان خود بدرستی به خطرهایی که کشور را تهدید می کند اشاره کرد. ولی مقابله با این خطرها تنها این نیست که مردم به "مسئولیت" خود عمل کنند و در انتخابات شرکت کنند، ایشان هم باید به مسئولیت خود عمل کرده و نه تنها شرایط شرکت مردم در انتخابات را فراهم کند بلکه بیش از آن و در درجه نخست نهادها و ارگان های زیر نظارت خود را جمع و مواظبت کند. این همه کارشکنی و تاخیر در اجرای تفاهم اتمی از سوی نهادهای نظامی و غیرنظامی وابسته یا زیر نظر رهبر پذیرفتنی است؟ اینکه فرماندهان سپاه زیر نظر ایشان در این روزهای حساس آزمایش موشکی می کنند، یا بسوی ناو آمریکایی تیراندازی می کنند، یا شهرک زیرزمینی به نمایش می گذارند طبیعی است؟ تنها مردم در رفع خطرها مسئولیت دارند؟ یا آقای خامنه ای هم بنوبه خود به مسئولیت مهار و نظارت نهادهای زیر دست خود عمل خواهد کرد؟ یا وقتی گروه های سازمان یافته وابسته به سپاه و بسیج و... بریزند سفارت آتش بزنند و جبهه ضد ایرانی در منطقه درست شود ایشان مسئول نیست؟

سخنان اخیر آقای خامنه ای را در مجموع باید مثبت ارزیابی کرد بشرط انکه صادقانه باشد یعنی در عمل نیز شاهد پیگیری و پیامدهای آن باشیم. درغیر اینصورت جز اینکه از اعتبار فرو افتاده رهبری بیش از امروز بکاهد پیامدی دیگر نخواهد داشت.

 

 

        پیج فیسبوک راه توده

 

 

 

                       شماره 536 راه توده - 24 دیماه 1394

 

                                اشتراک گذاری:

بازگشت