مرور رویدادهای ایراناز انقلاب مشروطه تا انقلاب 57 سونامی سفید در جاده هراز آنکس که نداند درایران چه گذشته که کار به انقلاب انجامید، نمی تواند مدعی آگاهی از سرانجام آنچه در جمهوری اسلامی می گذرد شود. چه در حاکمیت و چه در جامعه. بسیاری از رویدادهای دهه 50 عینا در جمهوری اسلامی در حال تکرار است. حتی حوادث طبیعی. شاه نخواست و نتوانست از خواب بیدار شود و درجمهوری اسلامی هم حکومت تصور می کند تافته جدا بافته ایست که نیاز به بیداری ندارد. آینده بیش از امروز نشان خواهد داد که امروز ما حاصل دیروز است و فردار نتیجه آنچه که امروز می گذرد.
|
سال 1351 فروردین ماه
1- عظیم ترین بهمن جهان با 30 متر ارتفاع و 500 متر طول در جاده هراز سقوط کرد و فاجعه بزرگی به بار آورد. صدها اتومبیل در زیر بهمن مدفون شدند. 2- برای اکتشاف و تولید نفت و گاز در دو ناحیه دریای شمال با انگلستان قرارداد بسته شد. 3- به زنان اجازه تاکسیرانی داده شد. 4- پزشک قانونی اعلام کرد در سال گذشته (1350 ) در تهران 700 نفر در اثر تصادف با اتومبیل درگذشته اند. 5- سازمان نظام پزشکی اعلام کرد جمع پزشک و دندانپزشک در سطح کشور 10260 نفر می باشد که ازاین عده 4928 نفر در تهران هستند. 6- در شاهپورآذربایجان یک حمام زنانه منفجر شد و 18 زن و کودک به قتل رسیدند و 62 نفر مجروح شدند. 7- دادگاه نظامی 6 قاچاقچی مواد مخدر را محکوم به اعدام نمود و حکم بمرحله اجرا درآمد. 8-حاج محمد نمازی موسس شبکه لوله کشی آب شیراز و بیمارستان نمازی درگذشت. 9- زلزله شدیدی در فارس روی داد و به بخش قیر و کارزین به شدت آسیب رساند. 45 دهکده با خاک یکسان شد و بیش از 5 هزار نفر کشته داد. 10- در نوار مرزی ایران و عراق بین نیروهای دو کشور زد و خورد شدیدی آغازشد و مدت 5 روز به طول انجامید. در این نبرد از طرفین عده ای کشته شدند و سه ژاندارم ایران نیز به اسارت گرفته شد. 11- ایران از اسرائیل 24 هزار گوسفند خریداری کرد. 12- چهار نفر به حکم دادگاه نظامی تیرباران شدند.
اردیبهشت ماه
1- سرتیپ علی اکبر مولوی فرمانده پلیس راه در اثر سقوط هلیکوپتر به قتل رسید. وی قبلا مدت ده سال رئیس ساواک تهران بود. 2- سپهبد مصطفی امجدی معاون نخست وزیر و رئیس سازمان ورزش کناره گیری کرد و به جای او سپهبد حجت کاشانی به ریاست تربیت بدنی رسید. 3- دفتر شرکت هواپیمائی (بی.او.ا.سی) در تهران منفجر شد و خساراتی به بار آمد. این سومین انفجاری بود که در ماه گذشته در تهران توسط مخالفین رژیم صورت گرفت. 4- در خیابان خورشید بین مامورین انتظامی و مخالفین رژیم زد و خوردی در گرفت و در نتیجه ستوان دوم علاءالدین جاوید به قتل رسید.
خرداد ماه
1- طوفانی با سرعت 100 کیلومتر در ساعت شهر تهران را بهم ریخت. علاوه بر خسارات مالی زیاد چهار کشته و سه زخمی باقی گذاشت. 2- ریچارد نیکسون رئیس جمهور امریکا و بانو وارد تهران شدند. 3- در چند نقطه تهران انفجاراتی رخ داد. اتومبیل ژنرال امریکائی منفجر شد و افسر مزبور از دو پا آسیب دید و راننده وی مجروح شد و دو نفر هم کشته شدند. در اداره اطلاعات امریکا و خانه ای حدود شهر ری نیز بمب منفجر شد و خسارات جانی و مالی به بار آورد.
تیرماه
1- استاد عبدالرحمن فرامرزی مدیر روزنامه کیهان و نماینده ادوار گذشته مجلس که از نویسندگان معروف بود درگذشت. 2- جمشید رودباری در زد و خورد با ماموران انتظامی در خیابان لاله زار کشته شد.
مرداد ماه
1- در یک زد و خورد شدید بین ماموران انتظامی و گروه سیاهکل، محمد صفاری آشتیانی رهبر این گروه به قتل رسید. از ماموران انتظامی عده ای زخمی شدند.
2- درآستانه انتخابات مهم انجمن شهرو شهرستان دکتر علینقی کنی دبیر کل حزب مردم استعفا کرد. کنار گذاردن دبیر کل حزب مردم بنا به خواسته هویدا نخست وزیر بود. کنی در چند سخنرانی خود هویدا را قادر به اداره امور کشور ندانست. 3- حاج حسین آقا ملک یکی از درخشانترین چهره های فرهنگی و اقتصادی ایران که با ثروت سرشار خود خدمات ذیقیمتی نموده بود در سن 96 سالگی در تهران درگذشت. کتابخانه معظم ملک که غالب کتابهای آن خطی است و همچنین دارائی او وقف آستانقدس رضوی شده بود. 4- درحادثه شدید تیراندازی و زد و خورد در خیابان های سلیمانیه و فردوسی تهران بین ماموران انتظامی و گروه مخالفین رژیم ازطرفین عده ای کشته شدند. 5- یک بمب ساعتی در یک تاکسی منفجر شد و سرنشینان آن قطعه قطعه شدند. 6- در فروشگاه کوروش یک بمب منفجر شد و عده ای زخمی شدند. 7- سرتیپ سعید طاهری رئیس کل زندان های شهربانی بامداد امروز در نزدیک منزل خود واقع در تهران پارس به ضرب چند گلوله به قتل رسید. 8- احمد زبیرم عضو شبکه سیاهکل در زد و خورد با ماموران انتظامی کشته شد.
شهریور ماه
1- رانندگان شرکت واحد اتوبوسرانی بعلت قلت دستمزد و مزایا از بامداد امروز دست به اعتصاب زدند. برای حمل و نقل مسافرین هشتصد راننده ارتشی در شرکت واحد مشغول کار شدند. 2- چریک های عرب سازمان سپتامبر سیاه به اقامتگاه ورزشکاران اسرائیلی در مونیخ حمله کردند و آنها را به اسارت گرفتند. در زد و خورد با کماندوهای آلمانی عده ای کشته شدند و کلیه ورزشکاران اسرائیلی نیز به قتل رسیدند. 3- مهدی رضائی- از بنیانگذاران و رهبران سازمان مجاهدین خلق) به موجب حکم دادگاه نظامی اعدام شد. مهر ماه
1- گروه اول افسران دختر در شهربانی آغاز بکار کردند. 2- پزشک قانونی اعلام کرد در شش ماهه اول سال 1351 در تهران 998 نفر کشته شده اند. 3- ارتشبد بازنشسته فرج الله رسائی سناتورانتصابی تهران شد.
آبان ماه
1- ارتشبد غلامعلی اویسی فرمانده ژاندارمری کل کشور فرمانده نیروی زمینی شد و ارتشبد مین باشیان فرمانده سابق بازنشسته شد. - تعداد وسائط نقلیه در تهران به مرز 500 هزار رسید. 3- دکتر سید حسن نصر به ریاست دانشگاه صنعتی منصوب شد.
آذر ماه
1- کارخانه ذوب آهن، تولید فولاد را آغاز کرد. 2- دولت شوروی چهار هزار تن پنبه از ایران خریداری کرد. 3- ایران از امریکا پانصد هلیکوپتر خریداری کرد.
دی ماه
1- ایران از بلغارستان دویست هزار کیلو کره خریداری کرد. 2-اردشیر زاهدی وزیر امور خارجه به سمت سفیر کبیر ایران در امریکا تعیین شد. 3- عیسی مجیدی، صالح ایران پناه، لطیف حسینی، علی صدیقی و صدیق رحمانی به حکم دادگاه نظامی اعدام شدند. 4- سرلشکر زهدی مدیر عامل شرکت اتوبوسرانی شد. 5- محمد مفیدی و محمد باقر عباسی (وابسته به مجاهدین خلق) به اتهام قتل سرتیپ طاهری تیرباران شدند.
بهمن ماه
1- دکتر عبدالعلی فرمانفرمائیان کوچکتری فرزند عبدالحسین میرزا فرمانفرما در حال اسکی در شمشک بر اثر سقوط بهمن درگذشت. 2- قیمت رسمی دلار اعلام شد. ارزش دلار به 65 / 7 ریال کاهش یافت و بهای کلیه ارزها در بانک مرکزی و سایر بانک ها تقلیل پیدا کرد.
اسفند ماه
1- اعلام شد ایران دو میلیارد تومان اسلحه جدید خریداری خواهد کرد. 2- در خیابان سیروس بین ماموران انتظامی و چند جوان مسلح زد و خورد درگرفت و در نتیجه عده ای مقتول و مجروح شند.
3- مامورین پلیس به کافه تریاها هجوم بردند و دانش آموزان دختر و پسر فراری از مدارس را دستگیر نمودند. 4- نخستین کارخانه ذوب آهن در اصفهان با حضور نخست وزیر شوروی افتتاح شد.
|
راه توده شماره 687 - 29 فروردین ماه 1298