مرور تاریخ ایران از انقلاب مشروطه تا انقلاب 57 بخش 62 6 سال جنبش چریکی خونین تا رسیدن به شرایط انقلابی 57 از سال 49 تا سال 56 که جنبش انقلابی در ایران شکل گرفت، حوادث خونین بسیاری در رژیم شاه روی داد. درایران یک جنبش چریکی- سیاسی ناکام به تقلید از جنبش انقلابی امریکای لاتین به صحنه آمد که با تلفات دردناکی روبرو شد. رژیم شاه هنوز میتوانست سرکوب کند و مردم هنوز به انقلاب نمی اندیشیدند. شرایط انقلابی در ایران حاکم نبود و آن جنبش چریکی همین نکته را درک نکرده و با تخیلات خویش به جنگلهای سیاهکل رفت. از آن دوران و از واقعه سیاهکل چه درسی برای امروز باید گرفت؟ |
سال 1349
فروردین ماه
1 – دکتر اقبال اعلام کرد: در سال گذشته تولید نفت ایران از یک میلیارد بشکه تجاوز کرد. 2 – امارت نشین قطر اعلام استقلال کرد. 3 – دو موتور لنج در خلیج فارس تصادم کردند و 22 نفر به قتل رسیدند. 4 – ده قاچاقچی مواد مخدر تیرباران شدند. 5 – حاکم قطر از سیاست ایران در خلیج فارس تجلیل کرد. 6 – مدرسه عالی تلویزیون و سینما در تهران تأسیس شد. 7 – طراحان و مجریان سیاست امریکا در خاورمیانه و آسیا در تهران گرد آمدند.
اردیبهشت ماه
1 – دولت به استیضاح نمایندگان فراکسیون چهارنفری پان ایرانیست پاسخ داد و تقاضای رأی اعتماد نمود. نمایندگان مجلس بجز نمایندگان پان ایرانیست به دولت رأی اعتماد دادند. 2 – اعراب و اسرائیل در چهار جبهه وارد جنگ شدند. 3 – شاه برای شرکت در کنفرانس سران سه کشور ایران، ترکیه و پاکستان به ازمیر رفت. 4 – بدیع الزمان فروزانفر ادیب و شاعر و مولوی شناس معروف که صاحب تألیفات عدیده بود درگذشت. 5 – در کنفرانس سران سه کشور در ترکیه اقدام شاه در مورد بحرین مورد تأیید واقع شد. 6 – چهار قاچاقچی مواد مخدر در مشهد و کرمانشاه اعدام شدند. 7 – نمایندگان سازمان ملل پس از دوازده روز توقف در بحرین و همه پرسی گزارش خود را مبنی بر استقلال شیخ نشین بحرین به سازمان ملل دادند. 8 – شورای امنیت گزارش نمایندگان اعزامی خود را به بحرین مبنی بر استقلال آن کشور تصویب کرد. 9 – حاکم ابوظبی وارد ایران شد.
خرداد ماه
1 – شیخ راشد بن سعید آل مکتوم حاکم دبی وارد تهران شد. 2 – بمناسبت رحلت آیت الله حکیم رهبرشیعیان جهان برنامه موسیقی رادیو و تلویزیون قطع شد و عزای ملی اعلام گردید. 3 – بمناسبت ارتحال حضرت آیت الله حکیم تعطیل عمومی شد. 4 – پرویز نیکخواه اسرار فعالیت های کمونیستی و سازمان دانشجوئی خارج کشور را فاش کرد. 5 – شیخ خلیفه بی سلمان آل خلیفه رئیس شورای دولتی بحرین وارد تهران شد.
تیرماه
1 – کاخ مرمر به شهرداری تهران واگذار شد تا موزه پهلوی درآنجا دائر شود. 2 – بدنبال استعفای سرهنگ علی اصغر شیرزاد از مدیر عاملی شرکت واحد اتوبوسرانی، دکتر باقر عاقلی سرپرست شرکت شد. (به سنت انتصاب نظامی ها در مدیریت های دوران شاه دقت کنید که عینا در دوران رهبری آقای خامنه ای تکرار شد) 3 – ایران و کویت اعلامیه مشترک دادند و کویت سیاست ایران را در خلیج فارس تأیید کرد. 4 – شاه لغو کنکور را از سال 1350 تصویب کرد. 5 – در جاده مهاباد در اثر تصادف یک اتوبوس با تریلی 31 نفر به قتل رسیدند. 6 – امیر عباس هویدا نخست وزیر، دو هزارمین روزنخست وزیری خود را جشن گرفت. 7 – بهشت زهرا بعنوان گورستان جدید تهران افتتاح شد. 8 – سینما ری تهران آتش گرفت و کلیه ساختمان و تأسیسات آن سوخت. 9 – در تهران و مشهد دو قاچاقچی مواد مخدر تیرباران شدند.
مرداد ماه
1 – سلطان سعید بن تیمور، سلطان مسقط و عمان به نفع پسرش (قابوس) استعفا کرد. این استعفا با یک کودتای غیر خونریزی پسر علیه پدر انجام گرفت. 2 – یک قاچاقچی مواد مخدر درمشهد اعدام شد و پنج زن قاچاقچی به زندان های طولانی محکوم شدند. 3 – پرویز نیکخواه درباره حادثه کاخ مرمر و علت و جهات آن توضیح داد. 4 – سپهبد تیمور بختیار که از چندی پیش در عراق می زیست وفعالیت بزرگی را علیه رژیم شاه اجرا می کرد در شکارگاه اطراف بغداد توسط یک عضو امنیتی ایران که خود را از نزدیکان او قرار داده بود به ضرب پنج گلوله به قتل رسید. قاتل چهل و هشت ساعت بعد در مرز ایران و عراق در میان باتلاق دستگیر شد و پس از محاکمه (در عراق) تیرباران گردید. 5 – در تهران و زنجان دو قاچاقچی اعدام شدند.
شهریور ماه
1 – کلیه دارائی های تیمور بختیار اعم از منقول و غیرمنقول که بالغ بر پنج میلیارد ریال برآورد شده بود مصادره و به تصرف دولت درآمد. 2 – جشن هنر شیراز افتتاح شد. 3 – یک قاچاقچی مواد مخدر در تهران تیرباران شد. 4 – حاکم فجیره وارد تهران شد و با مقامات ایران وارد مذاکره گردید. 5 – دو قاچاقچی مواد مخدر در تهران و کرمانشاه اعدام شدند. 6 – شهرداری تهران برای احداث متروی زیرزمینی با فرانسوی ها قرارداد بست.
مهر ماه
1 – دو قاچاقچی مواد مخدر در کرمانشاه تیرباران شدند. 2 – طی یک زد و خورد مسلحانه بین مأمورین ژاندارمری و قاچاقچیان در ارتفاعات سبزوار، دو قاچاقچی کشته شدند و 399 کیلو تریاک به چنگ مأمورین افتاد. 3 – سپهبد محسن مبصر رئیس شهربانی کل کشور ازکار برکنار شد. 4 – پارک قیطریه که متعلق به افتخار اعظم دختر میرزا علی اصغرخان اتابک اعظم بود از طرف شهرداری خریداری شد و تبدیل به پارک عمومی گردید. 5 – انورسادات نامزد ریاست جمهوری مصر شد. 6 – جزیره کیش آزاد شناخته شد و کلیه کالاهای وارداتی معاف از گمرک می باشد. 7 – در یک حادثه رانندگی در گردنه رخ، 40 نفر از کارگران ذوب آهن کشته شدند. 8 – دو قاچاقچی مواد مخدر در تهران و کرمانشاه تیرباران شدند.
آبان ماه
1 – در تهران و کرمانشاه چهار قاچاقچی مواد مخدر تیرباران شدند. 2 – ژنرال دوگل رئیس جمهور سابق فرانسه در اثر سکته قلبی در 80 سالگی درگذشت. 3 – در تهران و کرمانشاه 5 قاچاقچی اعدام شدند. عده قاچاقچیان اعدام شده به 60 نفر رسید.
آذر ماه
1 – پاپ پل ششم رهبر کاتولیک های جهان وارد تهران شد. 2 – دو کوهنورد در شمال تهران به زیر بهمن رفتند. 5 نفر از آنان نجات یافته و پنج نفر جان سپردند. 3 – در رضائیه سه قاچاقچی مواد مخدر تیرباران شدند.
دی ماه
1 – در دانشگاه تهران تظاهرات وسیعی علیه رژیم برپا شد و شعارهائی دادند. 2 – پرویز ثابتی سنگسری رئیس اداره اول امنیت داخلی بعنوان "مقام امنیتی" اسرار توطئه های سپهبد بختیار را به اطلاع مردم رسانید. 3 – در یک ماهه آذر در تهران 65 نفر در اثر تصادف رانندگی جان باختند. 4 – جنبش آزادیبخش در سراسر کشور کشف شد و اعضای آن دستگیر شدند. 5 – مقام امنیتی اعلام کرد برای سرنگون کردن رژیم ایران یازده میلیون دلار خرج شده بود. 6 – در رضائیه و زنجان 6 قاچاقچی مواد مخدر به حکم دادگاههای نظامی تیرباران شدند. 7 – قطار اصفهان و یزد از خط خارج شد و در نتیجه 56 نفر کشته و 61 نفر مجروح شدند. 8 – سینمای اروپا در خیابان شاه آباد آتش گرفت در این حریق که منجر به از بین رفتن ساختمان سینما شد سه کشته و ده مجروح باقی ماند. 9 – مقامات امنیتی اعلام کردند کنفدراسیون دانشجویان ایرانی در خارج هزار و پانصد نفر هستند. 10 – یک قاچاقچی مواد مخدر در رضائیه به حکم دادگاه نظامی تیرباران شد. 11 – مدیر باغ وحش تبریز را خرس خورد. 12 – یک نظامی و یک غیر نظامی بعلت قاچاق مواد مخدر تیرباران شدند.
بهمن ماه
1 – تلفات حجاج ایرانی در مکه به 6 نفر رسید. 2 – 2 قاچاقچی تریاک در تهران و رضائیه تیرباران شدند. 2 – مراسم حج پایان یافت و 46 هزار ایرانی حاجی شدند. 3 – مدرسه عالی علوم قضائی و اداری در قم تأسیس شد. 4 – در رضائیه پنج قاچاقچی تریاک تیرباران شدند. 5 – به توصیه اشرف پهلوی، شاه به پرویز راجی کارمند نخست وزیری با سابقه 7 سال خدمت مقام سفیرکبیری داد.
اسفند ماه
1 – شاه طی مصاحبه ای اعلام کرد، در صورت لزوم برای تصرف جزایر ابوموسی و تنب به زور متوسل می شویم. 2 – یک قاچاقچی تریاک در رضائیه تیرباران شد. 3 – ابوالحسن اقبال السلطان هنرمند معروف ایران در سن 111 سالگی درگذشت. وی کار خود را از دربار ناصرالدینشاه شروع کرده بود. 4 – از بامداد امروز کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه دست به اعتصاب زدند و از حرکت دادن اتوبوس ها و مینی بوسها خودداری نمودند. هیجده هزار کارگر شرکت مزبور در اجتماعی شکستن اعتصاب خود را موکول به اجرای سخنان شاه کردند که گفته بود کارگرانی که سود سهام ندارند باید سه ماه پاداش بگیرند. 5 – جلسه فوق العاده هیئت وزیران با مشارکت مقامات انتظامی و امنیتی و شهردار تهران و مدیر عامل شرکت واحد تشکیل شد و پیرامون اعتصاب کارگران شرکت واحد مذاکره و تعاطی افکار شد. 6 – در جلسه ای که در حزب ایران نوین تشکیل شد با نمایندگان شرکت واحد توافق شد که یک ماه پاداش و یک دست لباس به کارگران داده شود و آنها اعتصاب خود را بشکنند. 7 – اعتصاب شرکت واحد شکسته شد و اتوبوس ها شروع به کار کردند و در منطقه غرب تهران سیل عظیم دانشجویان از کار کارگران شرکت واحد جلوگیری کردند و رانندگان را مضروب نمودند. 8 – کارگران کارخانه جهان چیت کرج اعتصاب کردند و به هیئت دسته جمعی به تهران حرکت نمودند. 9 – در کاروانسرا سنگی ژاندارم های مسلح از حرکت کارگران جهان چیت به تهران جلوگیری نمودند و بین کارگران و ژاندارم ها زد و خورد شد و در نتیجه سه کارگر مقتول و 30 کارگر مجروح شد. 10 – به حکم دادگاه نظامی 12 جوان که متهم به حمله به پاسگاه سیاهکل بودند تیرباران شدند.
تلگرام راه توده:
|
راه توده شماره 685 - 23 اسفند ماه 1297