راه توده                                                                                                                                                          بازگشت

 

 

8 مارس

روز زن است

نه روز "بانو"!

ترجمه و تدوین ـ عسگر داوودی

 

 

صد و ده سال از ثبت 8 مارچ بعنوان روز جهانی زن می گذرد. پیشنهاد اعلام 8 مارچ بعنوان روز جهانی زن از سوی کمونیست های امریکائی طرح و روزنامه نگار معروف آمریکائی «متا.ل. سترن» آن را به شرح زیر، به اطلاع کمونیست های آلمانی رساند:

«رفقای ارجمند آلمانی!

پیشنهاد می کنیم یک روز در سال بعنوان «روز جهانی زن» اعلام شود.»

پیشنهاد ارسالی رفقای آمریکائی از طرف «حزب کمونیست آلمان» که در آن تاریخ با نام «حزب سوسیال دموکرات آلمان» فعالیت می کرد، با استقبال شورانگیز روبرو شد. ارزیابی از شرایط مبارزه و زمان اعلام دعوت به تظاهرات پس از بحث های متعددی تصویب شد: «19» ماه مارچ 1911، برای دفاع از حقوق برابری طلبی زنان و اعلام روز جهانی زن به خیابان ها خواهیم رفت.

اعلامیه کمونیست های آلمان از جمله به رهبری «کلارا ستکین» مبارز و تئوریسین مارکسیست آلمانی با عنوان زیر در روز 13 مارس منتشر شد:

رفقا، مبارزان سندیکا های کارگری، زنان رزمنده! حزب کمونیست آلمان افتخار دارد تا سازماندهی یک روز تاریخی که از طرف رفقای امریکائی پیشنهاد شده است را اعلام کند، زنان زحمتکش آلمان و جهان، روز 20 مارس روز شما خواهد بود، اگر در میدان مبارزه حاضر شوید، زنان سوسیالیست در تمامی کشورهای جهان همبستگی و پشتیبانی خود را از مبارزات شما اعلام می کنند. در این روز با حضور در خیابان ها موجودیت و عدالت طلبی بر حق زنان را خواستار شوید. مبارزان کمونیست و سندیکالیست و نیروهای دموکرات پشتیبان مبارزات برابری طلبانه شما هستند.

روز 19 مارس روز تظاهرات بزرگ زنان با خاطره انقلاب ناکام 1848 برلین انتخاب شده است. علاوه بر این، یاد آور مبارزات زنان دلاور فرانسه در 1871 و کمون پاریس است.

بدین ترتیب حضور زنان در تظاهرات اعتراضی برابری طلبانه در تمامی شهرهای آلمان موجی از همبستگی نیروهای کمونیست و مترقی دنیا را به همراه داشت. ثابت شده بود که شرایط اعلام «روز جهانی زن» کاملا مهیا است. جنبش بین المللی کمونیستی مهر اعلام موجودیت دائمی و قاطع خود را بر تاریخ مبارزات مردم جهان کوبید.

روز 17ماه آگوست همان سال دومین «کنفرانس بین المللی زنان» در کپنهاگ تشکیل شد.،«کلارا ستکین» در راس هیئت کمونیست های آلمانی در کنفرانس حاضر و به عنوان عضو هیات رئیسه کنفرانس انتخاب شد.

«کنفرانس کپنهاگ» قطعنامه زیر را تصویب و منتشر کرد:

«مقرر می شود تا مبارزات نیروهای سوسیالیست و دموکرات با هماهنگی کامل سازمان های سندیکائی زحمتکشان کلیه کشورهای جهان، با اعتقاداتی راسخ به آگاهی طبقاتی «طبقه کارگر جهانی» و زنان سوسیالیست تمام کشورها «روز جهانی زن» را با شکوه تمام، همه ساله برگزار کنند. در قدم اول، ما خواهان تصویب حق رای زنان هستیم. زنان باید «شخصیت بین المللی» خود را در عرصه اجتماع بدست آورند.»

بدنبال صدور قطعنامه «کنفرانس بین المللی کپنهاگ»، «حزب کمونیست آلمان» اطلاعیه مصوبه «کمیسیون کارگران سندیکالیست زن» را با امضاء خانم «گرترود هانا» مسئول این کمیسیون منتشر کرد: «کمیسیون زنان کارگر سندیکالیست» با همکاری رهبری حزب در نشستی عمومی مصوبه اعلام «روز جهانی زن» در «کنفرانس بین المللی زنان کپنهاگ» را مورد تائید قرار داده و اعلام می کند که همه ساله تظاهراتی با عنوان تظاهرات اعتراضی «روز جهانی زن» توسط کلیه نیروهای چپ، دموکرات وانقلابی در سراسر جهان انجام شود*.

 بدین ترتیب مبارزات برابری طلبانه زنان سراسر جهان روز ویژه خود را به تصویب رساند.

سال 2021 یکصدو دهمین سال تصویب بین المللی «روز جهانی زن»است. نام «کلارا ستکین» با نام «روز جهانی زن» پیوند خورده است. کوششها و مبارزات او بود که به اعلام و تصویب این روز  انجامید. نیروهای چپ و مترقی جهان همه ساله در چنین روزی یاد و خاطره این زن مبارز را گرامی می دارند.

*در آغاز تاریخ «روز جهانی زن» 19 مارچ اعلام شده بود و بعد ها تصمیم گرفته شد تا به روز8 مارچ منتقل شود.

............

در صدمین سال بنیانگذاری روز بین المللی زن «حزب چپ آلمان» به احترام مبارزات زنان پیشرو و به یاد بنیانگذاری «هشت مارس» به عنوان روز جهانی زن، جایزه «کلاراستکین» زن مبارز آلمانی را که افتخار بنیانگذاری روزبین المللی زن در تاریخ به نام او ثبت شده است، به یک زن مبارز تقدیم کرد. این جایزه سومین جایزه «حزب چپ آلمان»، بمناسبت روز جهانی زن بود  که به زنان مبارز صحنه سیاست و جامعه اهدا شد.

«کلاراستکین» که عضو «حزب کمونیست آلمان» بود، به خواست اعضاء «حزب کمونیست آمریکا» به همراه دیگر زنان و مردان کمونیست در دومین کنفرانس بین المللی زنان که 27 ماه آگوست سال 1910برگزار شد، بنیانگذاری روز جهانی زن را اعلام کرد.

در سال 1892 «کلاراستکین» در اجلاس برپائی دومین کنگره بین الملل گفت: «بدون دخالت مطالبات زنان در عرصه کار و اجتماع» هر نوع مبارزه برای احقاق حق بی معنی است. او در سال 1892 اولین مجله زنان را با نام «عدالت» منتشر کرد.

با وجود مبارزات پیگیر مخالفان نظام سرمایه داری در 110 سال گذشته، اگر چه بخشی از مطالبات به حق زنان در عرصه کار و اجتماع بر آورده شده است اما با توجه به جان سختی موذیانه نظام استثماری سرمایه داری هنوز هسته اصلی مطالبات زنان که «لغو کار مزدی»، پایان استثمار از نیروی کار، و پایان تصاحب «ارزش اضافی» تولیدی زحمتکشان توسط سرمایه دار و استقرار نظام سوسیالیستی است، هنوز برآورده نشده است.

تارنگاشت «حزب چپ آلمان» می نویسد: اهداء جایزه معنوی توسط «حزب چپ آلمان» با نام جایزه «کلاراستکین» در وهله اول به معنی مطالبه حقوق زنان در مقطع کنونی برای برابری حقوقی با مردان در تمامی عرصه ها است. «حزب چپ آلمان» بر این عقیده است که اهدای چنین جایزه ای به معنی جلب توجه تمام احاد جامعه به وضعیت اجتماعی کلیه زنان در سطح بین المللی است. این مطالبات شامل کلیه حقوقی است که زنان در کلیه عرصه های اجتماعی خواستار آن هستند. زنی که جایزه نوبل را دریافت کرده یا زنی که به عنوان پرستار، موزیسین و زنانی که در بخش های کم در آمد شغلی مثل بخش های بهداشتی، کارمند، کارکنان امور اجتماعی، هستند را شامل می شود. در یک کلام کلیه زحمتکشان فکری و یدی را شامل می شود. اهدا این جایزه مبارزه با توطئه ی به فراموشی سپردن 8 مارچ روز بین المللی زن است که توسط محافل سود جو و استثمارگر اعمال می شود!

-----------------------------------

در ایران علاوه بر همه نیرنگ هائی که برای پریدن از روی این روز و تن ندادن به مطرح شدن آن به کار برده و می برند، از یک ترفند به ظاهر محترمانه اما در واقع علیه هویت و نقش زنان در جامعه استفاده می شود و آن خطاب کردن زنان به بانوان است. این ترفند مانند یک دستور اجرائی به تمام رسانه های ایران ابلاغ شده و تقریبا همه آنها بجای زن از نام "بانوان" استفاده می کنند. حتی در مسابقات و رشته های ورزشی.

 

تلگرام راه توده:

https://telegram.me/rahetudeh

 

 




 



 

 

        پیج فیسبوک راه توده

 

 

 

                        راه توده شماره 777  -  13 اسفند ماه  1399

 

                                اشتراک گذاری:

بازگشت