راه توده                                                                                                                                                          بازگشت

 

 

آوار اقتصادی

جنگ اوکراین

بر سر امریکا!

الناز گرجی

 

  

بحرانی گریبان امریکا را گرفته که عظیم تر از بحران اوکراین است. جلسه ای که در تعطیلات آخر هفته در یکی از هتل های بشدت تحت کنترل امنیتی در واشنگتن تشکیل شده، برای نتایج اقتصادی و نظامی برتری روسیه در جنگ روسیه و اتحاد چین و روسیه بود. این نشست ("بیلدربرگ") با حضور دبیرکل ناتو، رئیس سازمان سیا، مسئولان امنیتی انگلیس، کیسینجر، ژنرال‌های آمریکایی و غول‌های شبکه های مجازی تشکیل شد. روزنامه گاردین این نشست را به شورای عالی جنگ تشبیه کرد.

 این بحران در درجه اول اقتصادی است و سپس بازتاب ها و نتایج آن در تمام سطوح جامعه نمایان و در حال شدت است. بایدن را سکاندار کردند تا با سیاست جنگی راهی برای نجات اقتصاد متلاشی شده امریکا پیدا کند، اما این سیاست جنگی گام به گام و اغلب با سیاست های شعاری گریبان امریکا را بدست روسیه داد.

تولید و استخراج نفت در آلاسکا، نتوانست از نقش نفت در خلیج فارس بکاهد و اکنون بتدریج نوک کوه یخ از آب بیرون می آید و همه جهان خواهند دید که تمام این دست و پا زدن ها برای نجات کشتی در حال غرق امریکا بعنوان رهبر جهان سرمایه داری بی حاصل است. امریکا و اروپا و بویژه آلمان شمشیر را علیه روسیه از رو بستند تا بلکه طرح تاریخی جاده ابریشم که چین را به اروپا و آسیا وصل می کند را ناممکن سازند و به کابوس دو پیمان شانگهای و "بریکس" خاتمه بدهند. همه اینها یک مجموعه ای را تشکیل میدهند که نامش بحران در امریکا و تلاش برای عبور از آنست. تلاشی که با حوادث مهیبی می تواند همراه شود. این بحران را از نگاه بزرگترین کارشناسان اقتصادی امریکا بخوانید:

بسیاری از کارشناسان اقتصادی و سرمایه گذاران درباره فروپاشی ناگهانی بازار سهام در بورس های بزرگ جهانی هشدار میدهند. "جیم راجرز" موسس "کوانتوم فاند" میگوید: "فروپاشی بازار سهام 68 تریلیون دلاری میلیونها آمریکایی را جارو میکند."

مارک فیبر سرمایه گذار سویسی هم اخیرا به شبکه CNBC گفت که سرمایه گذاران بازار سهام روی کشتی تایتانیک نشسته اند و "سهام در آستانه بزرگترین سقوطی است که تا به حال به خود دیده است."

اندرو سمیثرز موسس شرکت سمیثرز نیز هشدار میدهد: "80 درصد بازار سهام بالاتر از آنچه می ارزد، ارزشگذاری شده است." وی میگوید که تنها در 1929 و 1999 سرمایه گذاری در بازار سهام اینچنین پرخطر بوده است و در آن دو مورد میدانیم چه اتفاقی افتاد؛ ارزش سهام به ترتیب 89 و 50 درصد سقوط کرد.

حتی به نظر رویال بانک اسکاتلند، بازارها نشانه هایی بدست میدهند که بسیار شبیه سال 2008 است که به بحران مالی انجامید. آنها به مشتریانشان گفته اند که "هر چه" دارند بفروشند "چرا که وقتی بحران برسد همه به دنبال راه خروج هستند."

سهام شرکتهای معتبری مانند اپل، مایکروسافت و IBMهم مصون نمانده و سقوط خواهند کرد.

اما هشدار مهمتری هم هست. دیل دیویدسون اقتصاددانی است که بحرانهای 1999 و 2007 را بدرستی پیش بینی کرد. او میگوید: "سه نشانه وجود دارد که آشکارا به شما میگوید هر چه دارید بفروشید. سقوط 50 درصدی نه در دوردست که در همین نزدیکی است." و وقتی دیویدسون اینرا میگوید بهتر است آنرا جدی گرفت. پیش بینی هایش آنقدر دقیق بوده اند که برای مشاوره به روسای جمهور پیشین ایالات متحده دعوت میشده از آن جمله رونالد ریگان، بیل کلینتون. او دوست و معاشر جورج بوش پدر، ستیو فوربز، دونالد ترامپ، مارگارت تاچر، سر راجر داگلاس و بوریس یلتسین هم بوده است.

آنها میدانند که پیش بینی های دیویدسون پشتوانه ی کافی دارد و اخیرا هم در یک ویدیو با نمودار و تحلیل نشان داد که سقوط 50 درصدی بازار سهام بزودی اتفاق می افتد.

"اشتباه احمقانه ی" آمریکا درباره روسیه

جیم راجرز سرمایه گذار معروف که هشدارش را در باره سقوط بورس سهام در بالا خواندید در یک اظهار نظر دیگر معتقد است تحریم های آمریکا علیه روسیه درعمل به این کشور کمک کرده است. این تحریمها را اوباما در 2014 هماهنگ با اروپا برای تنبیه پوتین بدلیل الحاق کریمه به روسیه و حمایت از استقلال خواهان شرق اوکراین وضع کرد. به گفته راجرز این تحریمها بیش از یک "اشتباهی احمقانه" نبود و باعث شد روسیه قویتر و بیشتر به خود متکی شود. وی به اسپوتنیک نیوز گفت: "نخستین بار نیست که مسیر تاریخ بوسیله ی بوروکراتهای نادان تغییر میکند. آمریکا به پای خودش شلیک کرد و کشاورزی روسیه شکوفا شد."

به عقیده وی آثار تحریم ها ماندگار خواهد بود و "وقتی کشاورزان فوت و فن کار را یاد گرفتند ادامه هم میدهند."

درواقع به گزارش فایننشال تایمز صادرات کشاورزی روسیه از فروش تسلیحات پیشی گرفته و پس از نفت و گاز در مقام دوم قرار گرفته است. روسیه هم اکنون بزرگترین صادرکننده ی غله در جهان است و این در پی تحریمها بدست آمده و در ماجرای اوکراین آشکار شد که غرب تا چه اندازه به غله روسیه وابسته است. همان اندازه که به نفت و گاز روسیه نیازمند است.

 راجرز معتقد است یکی از پیامدهای مهم تحریمها و شاید مهمترین آن نزدیکی بیش از پیش روسیه و چین به یکدیگر است. "وقتی به فرودگاه مسکو یا سن پترزبورگ میروید همه جا چینی ها را می بینید." روسها و چینی ها آماده شده اند تا تجارت را براساس پول ملی خود و همچنین دلار تنظیم کنند. "آنها از دستکاری قیمت طلا بوسیله بانکهای غربی برای حمایت از دلار به تنگ آمده اند و برای به زانو درآوردن دلار به عنوان یک راه حل در پی ایجاد بازار تجارتی نوینی بر اساس طلا هستند." بلوکه کردن پولهای روسیه وحشتی جهانی را برای چین و کشورهای ثروتمند عرب بوجود آورد. همه آنها اکنون زمزمه می کنند "امروز روسیه، فردا نوبت ما"

با رشد اقتصاد روسیه و قدرت نظامی آن که در اوکراین به نمایش در آمد رسیدن به هدفی که نوشته شد بیش از هر زمان دیگر محتمل است و چنانچه تجارت بر اساس طلا به دیگر کشورهای بزرگ هم راه یابد، باعث هجوم برای سرمایه گذاری در فلز زرین میشود و سرمایه گذاران خبره که این رویه را شاهد هستند روی استخراج طلا سرمایه گذاری خواهند کرد!

 

تلگرام راه توده:

https://telegram.me/rahetudeh

 

 

 

        پیج فیسبوک راه توده

 

 

 

                        راه توده شماره 836  - 25 خرداد 1401

                                اشتراک گذاری:

بازگشت