راه توده                                                                                                                                                          بازگشت

 

 

کودتای

افسران ملی

در ج. نیجر

ترجمه و تدوین- آذرنگ

 

  

نظامیان جمهوری نیجر در یک اقدام نظامی قدرت را در این کشور بدست گرفتند. دولت ها و رسانه های غرب تا چهل و هشت ساعت، از شکست این خیزش نظامی گزارش دادند و پس  از آن متوسل به سازمان ملل شدند و همزمان با آن، دولت های معدود کشورهای تحت سلطه خود را تحریک به دخالت در امور داخلی نیجر کردند.

نظامی ها در تمام کشورهای افریقائی و همچنین در امریکا لاتین سابقه بدست گرفتن قدرت از طریق کودتا را دارند. اما همه این کودتاها در جهت منافع غرب نبوده و نیست، از جمله کودتای نیجر که آشکارا علیه سلطه فرانسه و غرب بر این کشور است.

در کشورهای همسایه نیجر مانند مالی، گینه و بورکینافاسو نیز تحولات در همین جهت پیش می رود. یعنی جدا شدن از غرب و نزدیکی به چین و روسیه.

در یک ویدیوی دو و نیم دقیقه ای، ارتش اعلام کرد که دولت دست نشانده فرانسه را سرنگون کرده و از مردم خواهان حمایت شد. در این ویدئو سرهنگ "آمادو آبدرامانه سندجودی"، در میان وزرای  اطلاعات، ورزش و خارجه با لباس آبی نشسته و در اطراف او 9 افسر با یونیفرم نظامی ایستاده بودند. متعاقب آن سه بیانیه نظامی دیگر نیز به طور متوالی قرائت شد.

در سومین بیانیه اعلام شد:

امروز، 26 ژوئیه 2023، نیروهای دفاعی و امنیتی، یک شورای ملی حفاظت از میهن گردهمایی تشکیل داده و به حیات رژیم دست نشانده خاتمه داده اند.

اکنون نظامیان می خواهند "جامعه بین المللی را متوجه حمایت مردم از این اقدام نظامی کنند."

"محمد بازوم" که در سال 2021 رئیس جمهور نیجر شد، از صبح روز کودتا توسط گارد ریاست جمهوری در کاخ خود بازداشت شد.

"آمادو آبدرامانه سندجودی" اعلام کرد که «همه نهادهای  جمهوری هفتم به حالت تعلیق درآمده‌اند»، واز همه کشورهای خارجی درخواست کرد که در امور داخلی نیجریه  مداخله نکنند.

دولت نظامی و جدید هر گونه پادرمیانی و دخالت رژیم بنین، برای میانجیگری بین نظامیان و رئیس جمهور بازداشت شده را رد کرد. مردم در خیابانها، ضمن حمایت از اقدام نظامی ها، خواهان برچیده شدن پایگاههای نظامی فرانسه و امریکا در نیجر شدند و بتدریج در اطراف سفارت فرانسه در پایتخت جمع شدند. جمعیتی که سفارت فرانسه را محاصره کرده بود، سرانجام پرچم فرانسه را از بالای ساختمان سفارت پائین آورد وبجای آن پرچم روسیه را بالا برد و این یعنی مردم خواهان قطع رابطه با فرانسه و در برابر آن، خواهان دوستی با روسیه اند.

نیجر پیوسته پایگاه فرانسه و امریکا بوده و شرکت های بزرگ فرانسوی اورانیوم مورد نیاز شرکت الکتریسته  فرانسه EDF   را از نیجر به فرانسه منتقل می کردند . این شرکت ها اکنون بشدت نگران آینده نیجر و از دست دادن ادامه غارت اورانیوم استخراجی در این کشورند.

 

"گای لابرتیت"، نماینده ملی آفریقا از حزب سوسیالیست  PS بین سال‌های 1996 و 2006 که کارشناس امور سیاسی نیجر نیز هست، می‌گوید: "از نرمی واکنش‌های غرب نسبت به کودتا متعجب شده است. تاکنون وضع نیجر شبیه کشور بورکینافاسو یا مالی نبوده و اقدام کودتائی نظامیان قابل پیش بینی نبود. رئیس جمهوری که سرنگون شد روابط خوبی با فرانسه و سایر کشورهای غربی داشت." نگرانی ها نسبت به ورود به صحنه 1500 نظامی فرانسه که در نیجر مستقر هستند وجود دارد و از جمله دلائل نظامیان برای فراخواندن مردم به خیابانها برای حمایت از کودتا آمادگی مقابله با اقدام احتمالی نظامیان فرانسوی مستقر در نیجر است.

قابل پیش بینی است که رهبران مالی، گینه و بورکینافاسو، از کودتای نظامی ها و دولت جدید نیجر حمایت کنند.

"گای لابرتیت" کارشناس امور نیجر معتقد است کودتا بسیار خوب سازماندهی شده بود. من افسران حاضر در نخستین ویدیو کودتا افسران را بخوبی می شناسم. برخی از آنها فرزندان چهره های سرشناس نیجر هستند که توسط دولت سرنگون شده به حاشیه سیاسی نیجر رانده شده بودند. از جمله پسر رئیس سابق ستاد ارتش و یا پسر عضو سابق رهبری حزب جامعه توسعه. نیروهای سیاسی پشت این کودتا قرار دارند.

. Au Niger, le retour des généraux | L'Humanité (humanite.fr)

 

تلگرام راه توده:

https://telegram.me/rahetudeh

 

 

 

        پیج فیسبوک راه توده

 

 

 

                        راه توده شماره 891  -  11 مرداد 1402                                اشتراک گذاری:

بازگشت