راه توده                                                                                                                                                          بازگشت

 

 

"اوباما" چرا آمد

و چرا همچنان

رئیس جمهور امریکا

در پشت صحنه است؟

روزنامه چپگرای «یونگه ولت» آلمان

ترجمه و تدوین: الناز گرجی

   

زمانی که «باراک اوباما» رئیس جمهور امریکا شد بعضی از نویسندگان خوش بین وطنی از این انتخاب چنان دین و دل از دست دادند که این انتخاب را یک «انقلاب مخملی در آمریکا» لقب دادند.

همان زمانن محمد علی ابطحی که آن زمان یک وبلاگ داشت با خوش بینی نوشت:

"اما واقعیت جهانی شدن و ارتباطات تأثیر خود را بر نسل جوان آمریکا بیش از دیگران گذشته بود. آنها خود را پای بند باورهای سنتی آمریکایی نمی دیدند و بر اساس ارزش های نوین بشری به میدان آمدند و انتخابی جوانگرایانه با شعار تغییر انجام دادند. در حقیقت، مردم در برابر خواست آنهائی که "نمی خواستند" ایستادند و توانستند."

روزنامه «یونگه ولت» چاپ آلمان اما نگاه دیگری به پیروزی اوباما در انتخابات امریکا داشت و نوشت:

وعده های انتخاباتی اوباما با سیاست مشاور او«زبیگنو برژینسکی» همخوانی ندارد. نویسنده مطلب «هوکه ریتس» با ارائه فاکت های متعددی از کتاب های قبلی و جدید «برژینسکی» و با اطلاعات و یافته های جدیدی ثابت کرد که اهداف سیاسی بزرگ سرمایداران آمریکائی بسیار فراتر از آن است که در تحلیل های ساده انگارانه روز مره ارائه می شود. وجود منابع عظیم معدنی در آسیا فریبنده تر از آن است که اجازه داده شود تا افرادی مثل «باراک اوباما» مقدرات این سرمایه داران بزرگ را حتی زیر سوال ببرند؟ قدرتی عظیم از طریق «اتاق های فکر» در آمریکا دنیا را به مثابه تخته شطرنجی ارزیابی می کند که لحظه به لحظه بازی حساسی در زمینه آن در حال وقوع است. یک بازی بین المللی که در یک سمت آن سرمایه امپریالیستی امریکا در اتحاد با سرمایه اروپائی متعلق به «اتحادیه اروپا» و در نقطه مقابل حریفانی چون روسیه، چین.

«برژینسکی» به عنوان یکی از عالی جنابان خاکستری (اصطلاحی که ریشه در ادبیات سیاسی فرانسه دارد واشاره به آن افراد متفکر و قدرتمندی است که بفرموده صاحبان قدرت جریان امور را از تاریکی رهبری می کنند و نخ بازی عروسک های خیمه شب بازی را در صحنه در دست دارند.) طرح استراتژیک «ارو آسیا» را در سال1977 در کتاب «میز بزرگ شطرنج » خود ارائه کرده  و در سال 2007 با انتشار کتاب جدید «شانس دوم» بر ادامه پیاده کردن این طرح که بخش هائی از آن در عراق و افغانستان پیاده شد اصرار داشت. محاصره روسیه از طریق کشور هائی مثل گرجستان و راه اندازی فردی بنام «دالائی لاما» برعلیه چین و جهت متلاشی کردن کشوری که به سخنی می تواند هشتاد کشور جدید در اثر فرو پاشی از آن ساخته شود. بازی بزرگی که کشور هائی نظیر ایران در آن حکم مهره های سرباز در صفحه شطرنج را دارند.

«زبیگنوبرژینسکی» که درسال 1928 در شهر ورشو مرکز لهستان متولید شد، مثل«هنری کیسنجر» و« ساموئل هانتینگتون» از جمله «عالی جناب های خاکستری» اتاق فکر سیاست های ژئو استراتژیک امریکا بود. برژینسکی از سال 1977 تا1981 و سال های بعد از آن به عنوان مشاور امور خارجه رئیس جمهور وقت «جیمی کارتر» مسئولیت «سیاست طالبانیزه» کردن افغانستان را به عهده داشت. این سیاست، تقویت تمام عیار مجاهدین افغان بر علیه حضور نیرو های شوروی سابق را توسط آمریکا و متحدانش در افغانستان اعمال می کرد. بنا به سیاست پیشنهادی برژنیسکی آمریکا کوشید در گیری مابین نیروهای شوروی و نیرو های مجاهد افغانی را در افغانستان به جنگی شبیه جنگ ویتنام تبدیل کند. آمریکا نام این سیاست را تاکتیک « تله افغانستان» می نامید.

برژینسکی بعدها به عنوان پروفسور امور خارجه آمریکا در دانشگاه جان هوپکنز در شهر بالتیمور آمریکا مشغول تدریس شد و درعین حال سمت مشاورمرکز تحقیقات استراتژی بین المللی آمریکا در شهر واشنگتن دی سی را داشت و نویسنده کتابهای متعدد سیاسی شد و نیز مشاورتعداد قابل توجهی از کار فرمایان آمریکائی وبین المللی.

« هوکه ریتس» در نشریه یونگه ولت می نویسد:

 

دوره های سیاسی غرب همواره رابطه نزدیکی با دوران ریاست جمهوری روسای جمهورآمریکا دارند. تغییر هر رئیس جمهور در آمریکا معمولا تغییر اندکی درصحنه سیاست غرب را به همراه دارد. رئیس جمهور شدن «ویلیام بیل کلینتون» با امیدواری بین المللی توام بود. در آن زمان بحران اقتصادی در آمریکا تاثیر منفی خود را درسطح بین المللی و بویژه در منطقه جنوب شرق آسیا، روسیه و آرژانتین به وضوح نشان داد.

دوره ریاست جمهوری «جرج. دبلیو.بوش» با شعار «جنگ بر علیه ترور» همراه بود. سیاست ایجاد زندان های سیاسی مخفی بین المللی و شکنجه و ترور افراد در افکار عمومی دنیا به یک عادت تبدیل شد. با گذشت هشت سال از آغاز دوران ریاست جمهوری بوش چهره ایالات متحده در افکار عمومی بین المللی به شدت خدشه دار شده و میدان بازی سیاسی گسترش یابنده سیاست خارجه آمریکا محدود تر شده است . با توجه به انتخاب اوباما به ریاست جمهوری آمریکا اکنون این سوال پیش می آید که آنچه که او در تبلیغات ریاست جمهوری خود به عنوان سیاست «تغییر» نام برده است، چگونه سیاستی خواهد بود؟

اوباما مورد حمایت« جرج سوروس» مولتی میلیاردرآمریکائی ومشاور امنیتی سابق جیمز کارتر، «برژینسکی»است. برژینسکی هم اکنون نیز مشاور سیاست خارجی اوباما است، برژینسکی به عنوان یکی از «عالی جناب های خاکستری» در عرصه سیاست ژئوپولیتیکی امریکا، مناسبات و نفوذ بالائی را در بین دیگرجناح های سیاسی امریکا دارا است .

«زبیگنوبرژینسکی» به همراه «هنری کیسینجر» رهبری استراتژی سیاست خارجی امریکا را در قرن بیستم به عهده داشته است. برژینسکی در کتاب «شانس دوم» که در سال 2007 منتشر شد ازدولت های بوش پدر، کلینتون و جرج دبیلیو بوش به عنوان محافظه کاران نام برده است، او تاکید می کند که آن ها از موقعیت بوجود آمده حاصل از فروپاشی شوروی کاملا استفاده نکردند تا تسلط کاملا طولانی مدت آمریکا را بر جهان حاکم کنند.

به همین دلیل نیز او پیشنهاد می کند که لازم است سیاست یک جانبه آمریکا کنار گذاشته شده و رابطه گرم سیاسی با چین و اروپا بر قرار شود، حتی با ایران و سوریه و ونزوئلا لازم است ارتباط بر قرار شود ـ کاملا همانگونه که اوباما نیز معتقد است ـ برژینسکی می گوید همزمان باید روسیه ایزوله شده و در صورت امکان به بی ثباتی کشانده شود.

تفاوت دیدگاه برژینسکی با نئو محافظه کاران در تفاوت رفتار او با اسلام و اسرائیل است. برژینسکی معتقد است به اختلافات میان فلسطینی ها و اسرائیل باید خاتمه داده شود. او به عنوان یک سیاستمدار کلاسیک برخلاف نظر هرم قدرت «بوش پسر» با مباحث مذهبی بیگانه است. در زمان جوانی او مخالف در گیری های فرهنگی بود البته این عقیده باعث نشده است تا او با نئو محافظه کاران آمریکائی رابطه تنگاتنگی نداشته باشد.

به باور نئوکان های آمریکائی لازم است تا هژمونی امریکا توسط نیرو های نظامی بر مناطق نفتی خاورمیانه مسلط شود، همچنین یکی ازفعالین برنامه انتخاباتی اوباما که تحت حمایت و تاثیر برژینسکی است، ضروری می داند که جهت استقرار برتری آمریکا و دستیابی به سیاستی مسلط در عرصه خارجی لازم است تا مشکلات موجود بین المللی تا حد ممکن به منطقه عمل رقبای سیاسی یعنی چین و روسیه منتقل شود واز همکاری هائی نظیر «اجلاس شانگهای» جلو گیری به عمل آمده و با استفاده ازاختلافات تحمیلی، چین را توسط پیشنهاد های ویژه ای جذب غرب کرده و روسیه کاملا ایزوله شود.[...]

 

تلگرام راه توده:

https://telegram.me/rahetudeh

 

 

 

        پیج فیسبوک راه توده

 

 

 

                        راه توده شماره 942  -  18 مهر  1403                                اشتراک گذاری:

بازگشت