برخی بررسی ها...- احسان طبری

مستبدان در طول تاریخ

برای خود القاب و لقب ساختند

به دوران خسرو انوشیروان که حیله گرانه خود را دادگر لقب داده و آن را رایج کرده بود، خون مانی و پیروانش را ریختند. وقتی دشنام های زشتی را که از زمان خسرو انوشیروان به بعد در انواع کتب علیه مزدک ثبت شده است، با این آموزش های انسانی او مقایسه می کنید، آن گاه بهتر به تیره درونی بهره کشان و ستمگران خونخوار پی می برید. ما مردم ایران می توانیم به خود ببالیم که در میهن ما چنین اندیشه ای زاییده شده و پرچم فکر توده ها طی قرون متمادی قرار گرفته است.

هم مانوی و هم مزدکی و بهدینان زرتشتی را«زندیک» (زندیق- کافر) نامیدند. حدیت و جبر (ظاهری و قشری و ظاهربین) که در قرون اولیه تسلط اسلام به سختی درگرفت، قاعدتا باید ریشه های فکری کهن تری داشته باشد، به ویژه آن که در دوران عباسیان تهمت «زندیق» به هر آزاداندیشی بسیار رایج بود.

راه توده

شماره 565 پنجشنبه 4 شهریور 1395

غلامرضا خاضعی

شاهرخ جهانگیری

منوچهر بهزادی

گیتی مقدم


درایران

هیچ حکومتی

از حکومت قبلی

نمی آموزد!

--------------------

اقتصاد

"بازار آزاد"

آئین مذهبی

غیر قابل

تجدید نظر نیست!

--------------------

از نتایج

گنجشک کشی

در چین درس بگیریم

--------------------

سلطنت مذهبی صفویه

باعث تقابل ایران

با همسایگانش شد

دکتر سروش سهرابی

--------------------

جلسه در "سرای اهل قلم"

دوجلد کتاب

صادق زیبا کلام

با یک هدف واحد

--------------------

نگاهی به مناسبات

عشیره ای در کردستان

آشنائی تاریخی

با عشایرمعروف کردستان

علی گلاویژ – (15)

--------------------

از یک پیام

دروازه های

گشوده به روی

امریکا و اسرائیل

--------------------

کوله باری از تجربه بر شانه  مردم و مخالفان مردم در ایران

ش. بوستانی

--------------------

 

سرمقاله راه توده 565

میرویم به آن سو

که مردم به خیابان بریزند؟

هفته گذشته، علی اکبر سیاری، معاون وزیر بهداشت پرده را از گوشه‌‌ای از وضع کنونی اجتماعی و اقتصادی کشور بالا زد. به گفته وی "در حال حاضر ۳۰ درصد مردم کشور گرسنه‌اند و نان خوردن ندارند که این آمار را وزارت رفاه هم تائید می‌کند"ٰ؛ "سالانه ۷۰۰ هزار نفر در ایران به دلیل هزینه‌های درمان ورشکست می‌شوند" (یعنی 7 ملیون تن یا یک دهم جمعیت کشور در ظرف دهسال گذشته)؛ "۲۵ درصد جمعیت شهری ایران حاشیه نشین هستند و ۱۰ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در سکونتگاه‌های غیر رسمی شناسایی شده‌‌‌اند"؛ "یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در حاشیه شهر مشهد زندگی می‌کنند. تبریز ۵۰۰ هزار نفر حاشیه نشین دارد"؛ "فقر، محرومیت اجتماعی، پایین بودن شاخص‌های توسعه انسانی،‌‌ بی‌بهره ماندن از خدمات شهری، پایین بودن سطح بهداشت عمومی و شیوع بیماری‌ها از جمله مسائل حاشیه نشینی است، به طوری که ۹۴ درصد افراد ساکن در حاشیه شهرها اعلام کرده‌‌‌اند که از سطح پایین بهداشت برخوردارند". (خبرگزاری مهرـ 29 مرداد 1395)

این سیاهه هولناک و نفرت انگیز و این فقر و نابسامانی خطرناک و بنیان برافکن یک روزه ایجاد نشده است. سه دهه طول کشیده است تا بدینجا رسیدیم. ما در اینجا به ابعاد سیاسی مسئله، از جمله اینکه کدام دولت بیشتر یا کمتر مقصر بوده، نقش رهبر و دخالت‌های او در ریز و درشت امور کشور در این آمار وحشتناک کجا و به چه میزان است؟ نقش احمدی نژادی و اصلاح طلب و اصولگرا و اعتدالی و سپاه و قوه قضاییه و مقننه در این وضع چیست و چه مقدار کمتر یا بیشتر است؟ به هیچکدام کاری نداریم. این‌ها مسائلی است مهم که باید بجای خود بررسی شود. هدف این مقاله بررسی دلایل این وضع از منظر سیاست‌های اقتصادی ایران در سه دهه گذشته است. 

از این نظر، دربرابر این پرسش که کدام سیاست‌های اقتصادی ما را بدینجا رساند؟ باید پاسخ داد نمی‌دانیم یا حداقل توافق بر سر آن نداریم. چه راهکاری برای مقابله با آن داریم؟ این را هم نمی‌دانیم یا توافق نداریم. ما به همراه بخش مهمی از اقتصاددان‌های ایرانی معتقدیم که این وضع، تا آنجا که به برنامه‌های اقتصادی مربوط می‌شود، ناشی از اجرای برنامه‌های اقتصاد بازار آزاد در طی سده دهه گذشته است، پیامد حاکمیت سودجویی بر اقتصاد، غلبه دادن منافع یک قشر و گروه خاص بر منافع ملی است. اقتصاددان‌های حکومتی ایران، مشاوران دائم العمر و دائم الحقوق وزارتخانه‌ها، نظریه پردازان بیت رهبری، واردکنندگان و تجار بزرگ و سران اتاق بازرگانی نظری دیگر و مخالف دارند. آنها معتقدند که وضع کنونی ناشی از فضای نامساعد کسب و کار، ناشی از دخالت دولت در امر سودآوری و ایجاد مانع دربرابر آن، ناشی از حضور دولت در اقتصاد، در یک کلام ناشی از عدم اجرای دقیق و کامل برنامه‌های اقتصاد بازار آزاد است. راهکار ما آن است که باید از برنامه‌های سه دهه گذشته بازگشت و یک سیاست اقتصاد ملی بر مبنای واقعیت‌های جامعه ایران، یک برنامه تولید ملی برای رفع نیازهای ملی را در پیش گرفت. راهکار اقتصاددان‌های حکومتی آن است که باید برنامه سه دهه گذشته را با شدت و سرعت بیشتری ادامه دارد. کدام طرف می‌تواند نظر خود را به دیگری با دلایل علمی اثبات کند؟ هیچکدام. پس کدام راهکار عملی خواهد شد؟ راهکاری که تناسب قوا اجرای آن را ممکن کند. یا تجار و حکومتیان به ادامه برنامه‌های سه دهه گذشته موفق می‌شوند و یا آن 30 درصد گرسنه و 10 میلیون حاشیه نشین به خیابان‌ها بریزند و برنامه‌ها را بر هم بزنند. در شرایط کنونی راه دیگری بنظر نمی‌رسد، چون مسیر تفاهم و رسیدن به یک نظر مشترک بسته است. چنان بسته که حتی بر سر طرح دولت برای نظارت بر تجارت جنگ و جدال حکومتی چنان مغلوبه شده که رئیس دفتر رهبر با اعضای کنونی و سابق اتاق بازرگانی دیدار می کند تا نظرات مخالف آنها در برابر دولت روحانی را بشنود و برای رهبر ببرد تا او تصمیم بگیرد. تصمیمی که شاید بنام مجمع مصلحت نظام ابلاغ شود و آن نیست مگر ادامه "اقتصاد بازار آزاد" یا "لیبرالیسم اقتصادی" که مملکت را به خاک سیاه نشانده است! 

-------------------------------------------------------------------

نتایج یک نظرسنجی

در روسیه و جمهوریهای

سابق اتحاد شوروی

دو نسل

با دو دیدگاه

نسبت به گذشته

شکست داعش

تغییر سیاست

ضد فلسطینی

 اسرائیل ؟

با استفاده از اومانیته

ترجمه و تدوین - آذرنگ

-------------------------------------------------------------------

نا امیدی از سوریه

امیدواری به اکرائین

سایت های ساویستکایا راسیا و ریا نووستی

ترجمه - آزاده اسفندیاری

-------------------------------------------------------------------

 فیسبوک

راه توده

---------

با تلگرام

راه توده

همراه شوید

--------

فیسبوک
آرشیو
 راه توده

-------

آرشیوجدید
19 سال
راه توده

-----------

بایگانی

راه توده اینترنتی از شماره 1 تا آخرین شماره ای که در برابر خود دارید

--------

بایگانی

راه توده چاپی از شماره 1 تا 127 (1373 - 1378)

--------

 جستجو

مطالب منتشره در راه توده اینترنتی

--------

 زنان 

--------

 سایت ها

--------

 تماس با  

راه توده

 

حساب بانکی
Vernis
PostbankEssen
KontoNr. 0517751430
BLZ: 360 100 43
Germany

برای خارج از آلمان :

IBAN DE42360100430517751430

BIC PBNKDEFF

با آدرس ای میل زیر می توانید با ما تماس بگیرید
rahetudeh100@gmail.com

آدرس پستی
Vernis
Postfach 200208
13512 Berlin
Germany

 

 

نقل مطالب منتشر شده در این سایت طبق
GNU و GFDL
با ذکر منبع آزاد است