راه توده

شماره 807- چهارشنبه 5 آبان 1400

سرگرد جعفر وکیلی عضو هیات دبیران سازمان نظامی حزب توده ایران بود. او را همطراز خسرو روزبه میدانند. پس از کودتای 28 مرداد درجمع نخستین افسران توده ای تیرباران شد. مرتضی کیوان نیز به جرم پناه دادن به برخی نظامیان توده ای، پس از کودتا دستگیر و در کنار نظامیان تیرباران شد. او را معلم بسیاری از شعرا و نویسندگانی میدانند که بعدها هر کدام به شهرت رسیدند و نامشان در تاریخ ادبیات ایران ماند.

مرتضی کیوان

سرگرد جعفر وکیلی

سقوط اصفهان- 6

اجساد قتل عام شدگان

در میدان شاه اصفهان

 یکی از بزرگان اصفهان، از بیم افغان های مهاجم، غذائی لذیذ فراهم آورد و بی آن که کسی از خانواده او به مطلب پی ببرد، سمی بسیار در آن وارد کرد و همه اعضای خانواده بر اثر خوردن آن غذا از میان رفتند. شمار ساکنان اصفهان، که پیش از یورش افغانان بالغ بر یک میلیون نفر بودند، پس از سقوط شهر، به صد هزار نفر نمی رسید.


فروپاشی

خوش خیالی های

پیش از

 انتخابات 1400

-------------------------

صبر تلخ- 36

آخرین قسمت

 از 36 بخش

برگزیده کتاب

خاطرات عموئی

-------------------------

میراثی توده ای

که راه توده از آن

دفاع می کند!

"دکتر سروش سهرابی"

-------------------------

گفتگوی مریم فیروز

اگر از مهاجرت

با داخل وصل نباشیم

درک درستی از

تحولات نخواهیم داشت!

-------------------------

کودتا در سودان

کشوری در کنار

دریای سرخ و رود نیل

اومانیته- ترجمه آذرنگ

-------------------------

تایوان

بهانه درگیری

چین و امریکا

اومانیته- ترجمه جعفر پویا

-------------------------

فرانسه برای روسیه

آغوش می گشاید؟

انستیتوی استراتژی‌های بین‌المللی 

ترجمه- کیوان خسروی

-------------------------

سرمقاله 807

روحانیت و فرماندهان سپاه

سرانجام گریبان هم را خواهند گرفت؟

سیلی که به صورت عابدین خرم، استاندار جدید آذربایجان شرقی و فرمانده سابق سپاه آذربایجان شرقی وارد شد بار دیگر مسئله نقش سپاه در آینده ایران و سرنوشت اختلافات داخلی آن و با روحانیت را مطرح کرده است. امروز دیگر کسی در نظامی شدن دولت ابراهیم رئیسی تردیدی ندارد. کافیست به نام هایی نظیر احمد وحیدی وزیر کشور و فرمانده سابق بخش برون مرزی سپاه، اسماعیل خطیب وزیر اطلاعات و عضو سابق بخش اطلاعات و عملیات سپاه پاسداران، امیرحسین رحیمی وزیر دادگستری و جانشین سابق ستاد کل نیروهای مسلح، مسعود میرکاظمی وزیر برنامه و بودجه و از فرماندهان سابق سپاه، رستم قاسمی وزیر نفت و فرمانده سابق قرارگاه خاتم الانبیا، عیسی زارع پور وزیر ارتباطات و رئیس سابق حفاظت اطلاعات قوه قضائیه، وزرای تحقیقات، بهداشت، میراث فرهنگی و ... اشاره کرد تا حجم بالای حضور سپاهیان در کابینه ابراهیم رئیسی را دید. به اینها افزوده می شود استانداران و فرمانداران نظامی که از طریق وزیر کشور هر روز منصوب می شوند و مدیران و کارگزارانی که سپاهیان به وزارت رسیده در تمام دستگاه اداری و وزارتخانه های کشور منصوب می کنند.... ادامه

-----------------------------------------------------------------------------

مصاحبه رحمان هاتفی با احسان نراقی

ااحسان نراقی در سالهای پیش از انقلاب 57 ریاست "موسسه عالی تحقیقات اجتماعی" را برعهده داشت. به معاونت "یونسکو" رسید و دوران بازنشستگی خود را در ایران گذراند و در تهران در گذشت. پیرامون شخصیت و فعالیت های او حرف و نظر بسیار است که جای طرح آن در اینجا نیست. مدتی نیز در جمهوری اسلامی زندانی شد. بنی صدر از شاگردان او بود. همچنان که حداد عادل چنین بود. شوروی ستیزی و توده ای ستیزی بنیادی ترین اندیشه نراقی بود. به همان اندازه که شیفته جامعه شناسی به سبک جهان سرمایه داری بود. موسسه ای که او در زمان شاه در راس آن قرار گرفته بود، از جمله نهادهائی بود که در رژیم شاه پس از کودتا و در سالهای تثبیت رژیم راه اندازی شد. شماری از پرورش یافتگان حزب توده ایران که سالهائی را در زندان کودتا گذرانده بودند و پس از آزادی در هیچ اداره و نهاد دولتی به آنها کار نمی دانند، در کنار شمار دیگری از پژوهشگران سر از موسسه تحقیقات اجتماعی در آوردند. رژیم شاه حتی نتوانست از حاصل اندیشه و مطالعات آنهائی که دراین موسسه جمع شده بودند استفاده کند. اختناق و استبداد به راه خود رفت و مردم به راه خویش.

این عکس مربوط به دوران اولیه برپائی موسسه تحقیقات اجتماعی و قرار گرفتن احساس نراقی در راس آنست. آن که از جانب روزنامه کیهان به ماموریت مصاحبه با نراقی رفته "رحمان هاتفی" است که چند سال معاون سردبیر کیهان بود  و در سال انقلاب 57 سردبیر کیهان شد. پیش از انقلاب 57 سازمان مخفی "نوید" وابسته به حزب توده ایران را بنیانگذاری کرد و پس از انقلاب با نام مستعار "حیدر مهرگان" عضو هیات سیاسی حزب توده ایران شد و در سال 62 در زندان توحید که در زمان شاه به زندان کمیته مشترک معروف بود، زیر شکنجه کشته شد. این از نادرترین عکسهای "هاتفی" از دوران فعالیت مطبوعاتی اوست که بدست ما رسیده است!

تلگرام راه توده:

https://telegram.me/rahetudeh

------------------------------------------------------------------------

توطئه های امریکا

علیه انتخابات آزاد

در نیکاراگوئه

ترجمه و تدوین ـ عسگر داوودی

صف آرائی ها

پشت مرزهای ایران

در ج. آذربایجان

روزنامه پراودا

گزینش و ترجمه، آزاده اسفندیاری

--------------------------------------------------------------------------------------

 فیسبوک

راه توده

---------

با تلگرام

راه توده

همراه شوید

--------

فیسبوک
آرشیو
 راه توده

-------

آرشیو
راه توده

-----------

بایگانی

راه توده اینترنتی از شماره اول

--------

بایگانی

راه توده چاپی از شماره 1 تا 127 (1373 - 1378)

--------

 جستجو

مطالب منتشره در راه توده اینترنتی

--------

 زنان 

--------

 سایت ها

--------

 

 

حساب بانکی
Vernis
PostbankEssen

IBAN DE42360100430517751430

با آدرس ای میل زیر می توانید با ما تماس بگیرید
rahetudeh100@gmail.com