مرور تاریخ ایران از انقلاب مشروطه تا انقلاب 57 – بخش 22

سالهای نخستین سلطنت رضا شاه

همراه شد با حذف مخالفان

سال 1305 سال گام های بلند رضاشاه برای تثبیت خود بعنوان شاه است. فراهم کردن شرایط تاجگذاری و تشکیل دولتی که فرمانبر او باشد و برای رسیدن به این هدف دوم، مرحله به مرحله افراد مستقل و دارای رای و نظر را از کابینه ها کنار گذاشته و گوش به فرمان ها را جانشین آنها می کند. برای مجلس هم همین نقشه را اجرا می کند و تا مرز ترور مدرس رئیس سنی مجلس ششم پیش می رود. این ترور ناکام می ماند اما رضاشاه هدف خود را بعدها که کاملا تثبیت شده و پلیس امنیتی خویش را بر جامعه مسلط ساخته به گونه ای دیگر و مستقیم اجرا می کند. مدرس را در تبعید به قتل می رساند. روز به روز وحشت در میان کسانی که رضاخان سردار سپه را تائید کرده و حمایت می کردند اما از تبدیل او به شاهی مستبد وحشت داشتند افزوده می شود. با این همه، گام های اولیه اصلاحی او با تائید مردم و مجلس همراه است.خودکشی یکی از سیاستمداران کهنه کار ایران که آینده را حدس زده بود در این سال روی داد. در همین سال سه حادثه و مرگ روی میدهد. دو شاعر و محقق برجسته ایران "شوریده شیرازی" و "ادیب شیرازی" فوت می کنند و در یک حادثه عجیب "درویش خان" موسیقدان و نوازنده برجسته ایران در تصادف درشکه اش با یک اتومبیل کشته می شود.

راه توده

شماره 883  چهارشنبه 17 خرداد 1402

احمد علی رصدی عضو هیات سیاسی و از افسران سازمان  نظامی حزب توده ایران پیش از کودتای 28 مرداد که نقش مهمی در فرار تاریخی رهبران حزب توده ایران از زندان شاه داشت. گاگیک آوانسیان عضو کمیته مرکزی حزب توده ایران که 15 سال زندان کودتای 28 مرداد را پشت سر گذاشت. هر دو در قتل عام زندانیان سیاسی سال 67 اعدام شدند.

گاگیک آوانسیان

احمد علی رصدی



فیسبوک
آرشیو
 راه توده

فیسبوک
راه توده

با تلگرام
راه توده
همراه شوید


دانشکده های

اقتصاد در ایران

تابع لیبرالیسم

 اقتصادی اند

----------------------------

با جسارت باید

از نقش توده ایها

در انقلاب 57

 گفت و نوشت!

----------------------------

شورش

وجنگ داخلی

در انتظار امریکاست؟

فروزنده فرزاد

----------------------------

روشنفکران ایران

به دو طیف

تقسیم می شوند!

دکتر "سروش سهرابی"

----------------------------

برلنی ها- بخش 6

پایان جنگ اول

 شکست آلمان

و بالا گرفتن

حریق انقلاب

----------------------------

چوب حراج

 بر اوکراین

سایت فرهنگ توسعه-  اولگ کراوتسوف

ترجمه: بهمن دوستدار

----------------------------

تظاهرات نیم میلیونی در ورشو

زمین زیر پای

متحدان زلنسکی

در لهستان می لرزد

یونگه ولت ـ ترجمه عسگر داوودی

----------------------------

خرس روسی

در قاره سفید

به خواب غفلت نرفت

اومانیته- ترجمه و تدوین آذرنگ

----------------------------

سرمقاله راه توده 883

ارتجاع مذهبی مانند لیبرالیسم اقتصادی

مانع سیاست نگاه به شرق است!

با وجود سخنان آیت الله خامنه ای درباره الویت اقتصاد بر مسئله حجاب و کم حجابی و تاکید روسای قوا در این زمینه، همچنان می بینیم که ارتجاع مذهبی، امامان جمعه شهرهای بزرگ، گردانندگان حوزه های علمیه و شبکه های بسیج در جنب مساجد و امثال آنان از موضوع حجاب دست بردار نیستند. اینکه اینان از سیاست گردش به شرق کشور ناراضی هستند و به عنوان پیاده نظام غرب در ایجاد بحران برای کشور فعالیت می کنند شکی نیست. در پیوندهای آنان با سرمایه داری تجاری نیز تردیدی نیست، یعنی سرمایه داری غالب در ایران که زندگی آن در بحران و از طریق بحران می گذرد و بنابراین نیاز به ارتجاع مذهبی برای بحران سازی دارد. اما منافع ارتجاع مذهبی در بحران سازی در این نیست که انها وابسته به غرب هستند یا کارگزار صرف سرمایه داری تجاری می باشند. آنان منافع خاص خودشان را در این بحران سازی ها دارند که خودبخود همسو میشود با منافع غرب و سرمایه داران غربگرای داخلی.

ارتجاع مذهبی در واقع در سایه بحران زندگی می کند و بودجه می گیرد. کار آنان این است که مسائل مختلف اجتماعی برای جمهوری اسلامی بسازند یا مانع حل آنها شوند و بعد که کار به بحران و شورش کشید به عنوان ناجی نظام وارد میدان شوند. آنها هدایت شبکه هایی را برعهده دارند که بعنوان بسیجی یا لباس شخصی و هوادار نظام در مواقع بحرانی بعنوان حامی و ناجی نظام وارد میدان می شوند. بنابراین اگر مسائل اجتماعی مانند حجاب حل شود جمهوری اسلامی دیگر نیازی به آنان ندارد و دلیلی ندارد که بودجه های کلان برای مساجد و امور مذهبی خرج کند، صندوق های به اصطلاح قرض الحسنه یا صنایع پرسود و بانک های خصوصی را در اختیار آنان بگذارد که مثلا هزینه های خود را از آنجا تامین کنند و درواقع جیب خود را پر کنند.

در یک سطح کلان تر، گردانندگان شبکه ارتجاع مذهبی در ایران نگران ان هستند که حکومت به این نتیجه برسد که این شبکه بیش از آنکه ناجی جمهوری اسلامی باشد عامل بحران است و بخواهند دست و پای آن را جمع و قطع کنند. آنها نه تنها بحران اجتماعی ایجاد می کنند، بلکه بخشی از  بحران اقتصادی نیز زیر سر آنهاست. فشاری که اینان بر بودجه کشور می آورند می توانست خرج امور عمرانی یا بهبود معیشت مردم شود و مردم از شر تنش آفرینی ها به بهانه های مذهبی خلاص شده و آرامش در جامعه حاکم شود... ادامه

----------------------------------------------------------------------------

بر آنها چه رفت؟

 

این عکس مربوط به همایش حزب توده ایران برای بحث در باره قانون اساسی و شرکت در انتخابات مجلس تدوین قانون اساسی است. توده ایها در لحظه لحظه انقلاب حضور داشتند و درکنار مردم در هر انتخاباتی شرکت کردند. بر آنها که دراین عکس می بینید چه رفته است؟ چه شمار در خاوران خفته اند و چه شمار مویشان در مهاجرت سفید شد؟

----------------------------------------------------------------------------

راه ابریشم نوین – بخش نهم

اهداف چین درسرمایه گذاریهای خارجی

برگردان: م. مهرجو

----------------------------------------------------------------------------

سلطه سرمایه داری بر روسیه چه حاصلی داشت؟

ساویتسکایا راسیا- یارسلاو ساپورین

ترجمه- آزاده اسفندیاری

----------------------------------------------------------------------------

اعضای ناتو در شرق و غرب اروپا

بر طبل جنگ با روسیه می کوبند

اومانیته- ترجمه جعفرپویا

----------------------------------------------------------------------------


 زنان 

آرشیو راه توده

بایگانی
راه توده چاپی از شماره 1 تا 127
(1373 - 1378)

بایگانی
راه توده اینترنتی از شماره اول


 جستجو
مطالب منتشره در راه توده اینترنتی

با آدرس ای میل زیر
می توانید با ما تماس بگیرید

rahetudeh100@gmail.com